Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΝΤΑΜΠΙΖΑ - Επιστροφή στον Ερμή για τον πιο πετυχημένο προπονητή της δεκαετίας στο νομό Φλώρινας

Στην ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του επέστρεψε ο Στέλιος Νταμπίζας (κάτοχος του διπλώματος UEFA B’), όπου θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη «πρόκληση». Να καταφέρει να «αναστηλώσει» τον Ερμή ώστε να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών, καθώς παραμένει στις 7 πρώτες αγωνιστικές χωρίς νίκη στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας.  
Θεωρείται ίσως ο πιο επιτυχημένος προπονητής του νομού Φλώρινας την τελευταία δεκαετία, καθώς οι  ομάδες τις οποίες ανέλαβε γεύτηκαν πολλές επιτυχίες, ιστορικές ανόδους και πρωταθλήματα, επιτυχημένες πορείες πρωταθλητισμού, αλλά  απέδιδαν και ωραίο, θελκτικό ποδόσφαιρο.

Η πρόκληση που έχει μπροστά του είναι διπλή. Από τη μία, πρώτη φορά αναλαμβάνει ως προπονητής ομάδα Γ’ Εθνικής και όχι τοπικού (που το γνωρίζει άψογα) και από την άλλη, έρχεται σε μια ομάδα που βρίσκεται αυτή την εποχή σε «κακό φεγγάρι» και πρέπει να παλέψει για την παραμονή ή  την αξιοπρεπή πορεία από εδώ και πέρα, καθώς ο δυνατός 2ος όμιλος αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελπίδας, σε σχέση με τον περσινό 3ο που ήταν ένα επίπεδο πιο κάτω. Στις περισσότερες ομάδες που πέρασε έκανε «πρωταθλητισμό», ενώ τώρα καλείται να «συμμαζέψει» και να «αναστηλώσει» μια ομάδα από την τελευταία θέση της βαθμολογίας.


ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ
Ο 46χρονος (γεννημένος στις 13/7/1972) Στέλιος Νταμπίζας ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα από τον Ερμή Αμυνταίου το 1987. Αδερφός του Νίκου και του Γιάννη Νταμπίζα, όπου αμφότεροι έπαιξαν και αυτοί στον «φτερωτό» Ερμή, μεταγράφηκε το 1989 στην ΠΑΕ Βέροια, όπου και έμεινε δύο χρόνια φορώντας τη φανέλα της «βασίλισσας» του βορρά. Επέστρεψε στον Ερμή το 1991 που αγωνιζόταν τότε στη Δ’ Εθνική. Σε αυτή την κατηγορία έπαιξε αρκετά χρόνια ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος με διάφορες ομάδες, όπως Ελλάς Α.Καλλινίκης, Μέγα Αλέξανδρο Φλώρινας, Εορδαϊκό και πάλι Ερμή Αμυνταίου.
Στη συνέχεια έπαιξε σε πολλές ομάδες του τοπικού, μέχρι το κλείσιμο της καριέρας του στον Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα.
Την προπονητική του καριέρα την ξεκίνησε το 2007, όπου ανέλαβε τον Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα με τον οποίο πέτυχε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, μετά από πολλά χρόνια απουσίας για τον σύλλογο. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε για πρώτη φορά ως προπονητής τον Ερμή Αμυνταίου, όπου κατέκτησε την 2η θέση σε μια πορεία πρωταθλητισμού και εν συνεχεία επέστρεψε και πάλι στον Μακεδονικό. Το 2012 βρέθηκε στη Θύελλα Φιλώτα, κερδίζοντας και με αυτή την άνοδο στην Α’ ΕΠΣ Φλώρινας και την επόμενη σεζόν δεύτερη συνεχόμενη άνοδο, με τη Θύελλα να κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της μετά το 1987. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν η ομάδα με τον Στέλιο Νταμπίζα στον πάγκο, έφτασε μέχρι τους «8» του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος, όπου και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τον Ναυπακτιακό Αστέρα.

Τη σεζόν 2014-15 επέστρεψε για δεύτερη φορά στον Ερμή, όπου και κατέκτησε το κύπελλο, φτάνοντας και με την ομάδα του Αμυνταίου στους «8» του κυπέλλου ερασιτεχνών, όπου αποκλείστηκε από το Σούλι Παραμυθιάς στην παράταση.

Ακολούθησαν οι τρεις «γεμάτες» χρονιές στον Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα, όπου στην πρώτη κιόλας, το 2016 η ομάδα της λίμνης κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της 90χρονης ιστορίας της, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στη Γ’ Εθνική, καθώς αποκλείστηκε στους αγώνες μπαράζ της περιφέρειας. 


Τη σεζόν 2016-17 κατέλαβε την 1η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά έχασε τον τίτλο και την άνοδο και πάλι στους αγώνες μπαράζ, του τοπικού αυτή τη φορά, από τον Ερμή Αμυνταίου.

Πέρσι, ο Μακεδονικός κατέλαβε για άλλη μια φορά τη δεύτερη θέση, πίσω από τον πρωταθλητή Μελιτέα Μελίτης, όπου και σταμάτησε τη πολύχρονη συνεργασία του με την ομάδα του Αγίου Παντελεήμονα.

Φέτος, μετά από εφτά αγωνιστικές  πρωταθλήματος και την απομάκρυνση του Κώστα Μαργιορίδη, επιστρέφει για τρίτη φορά ως προπονητής στον Ερμή Αμυνταίου, στον πιο δύσκολο μέχρι σήμερα ρόλο της καριέρας του.