Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΤΕΛΗ - ‘Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αντίπαλο του Ερμή στο Κύπελλο Ελλάδος

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Εργοτέλης» Ηρακλείου Κρήτης, ευρύτερα γνωστός με την απλούστερη επωνυμία Εργοτέλης, είναι ένα ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο, τμήμα τού αθλητικού συλλόγου Γ.Σ. Εργοτέλης που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για το αρχαιότερο και πλέον επιτυχημένο τμήμα του συλλόγου, με επίσημη ημερομηνία ίδρυσης το 1929. Το όνομα της ομάδας αποτελεί φόρο τιμής στον αρχαίο Κνώσειο ολυμπιονίκη Εργοτέλη.
Σήμερα, την τρέχουσα περίοδο δηλαδή (2018−19), η ομάδα αγωνίζεται στη Φούτμπολ Λιγκ (Β΄ Εθνική) με έδρα το Παγκρήτιο Στάδιο, το μεγαλύτερο και πλέον μοντέρνο στάδιο της πόλης του Ηρακλείου.


Ο Εργοτέλης είναι η μία από τις δύο επαγγελματικές ομάδες του Ηρακλείου που έχουν εκπροσωπήσει την πόλη στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (Α΄ Εθνική), έχοντας μέχρι στιγμής αγωνιστεί συνολικά 9 φορές στην πρώτη κατηγορία κατά το διάστημα 2004–2015, με καλύτερη επίδοση την 7η θέση (2013−14). Επιπλέον, ο Εργοτέλης έχει κατακτήσει μια φορά το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (2005−06), αλλά και το Κύπελλο Ερασιτεχνών το 1983. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο.
Η παραδοσιακή έδρα του Εργοτέλη είναι το Γήπεδο «Νίκος Καζαντζάκης», πρώην Γήπεδο Μαρτινέγκο, γνωστό και ως "Γήπεδο Εργοτέλη" ή απλά "Μαρτινέγκο", το οποίο βρίσκεται στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, που αποτελεί τμήμα των Ενετικών τειχών του Ηρακλείου. Καθώς το Μαρτινέγκο κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση σε αγώνες Α' Εθνικής, η έδρα του Εργοτέλη μεταφέρθηκε το 2004 στο νεόκτιστο Παγκρήτιο Στάδιο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, ο Εργοτέλης "έκοβε" κατά μέσο όρο περίπου 10.000 εισιτήρια. Μάλιστα, στον νικηφόρο αγώνα με αντίπαλο τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό με σκορ 2−1 στις 20 Φεβρουαρίου 2005, ο Εργοτέλης έθεσε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου για το στάδιο, καθώς κόπηκαν 27.950 εισιτήρια!


Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ
Η ομάδα κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο της στην πρώτη κατηγορία  την σεζόν 2004-2005. Η πρώτη περίοδος της ομάδας στην Α' Εθνική ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της 15ης θέσης και τον άμεσο υποβιβασμό της ομάδας στη Β' Εθνική. Ο υποβιβασμός όμως αποδείχθηκε προσωρινός, καθώς η ομάδα (μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Νίκο Καραγεωργίου) κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής 2005-06 και εξασφάλισε έτσι την επάνοδο της στη κορυφαία Κατηγορία.
Για την σεζόν 2006−07 στην νεοσύστατη Σούπερ Λίγκ, το ρόστερ της ομάδας του Εργοτέλη δέχτηκε πολυάριθμες προσθήκες ποιότητας σε όλες τις γραμμές. Η ομάδα καθιερώθηκε στη μεγάλη κατηγορία αλλά και τη συνείδηση του φίλαθλου κοινού, κερδίζοντας μάλιστα βραβείο fair play για την περίοδο 2008-09. Ο Νίκος Καραγεωργίου εξελίχθηκε σε έναν από τους μακροβιότερους προπονητές στην κατηγορία, παραμένοντας στο τιμόνι της ομάδας για 6 συναπτές περιόδους. Σε αυτό το διάστημα, ο Εργοτέλης ανέδειξε ταλέντα, όπως ο Δημήτρης Κοιλιάρας και ο Βασίλης Κουτσιανικούλης, που μετέπειτα μετεγγράφηκαν σε Πανιώνιο και ΠΑΟΚ.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην πρώτη κατηγορία, ο Εργοτέλης πέτυχε κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα απέναντι στους παραδοσιακά "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μεταξύ των οποίων μια εκτός έδρας νίκη των "κιτρινόμαυρων" με 2–3 (ΟΑΚΑ) με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στις 29 Οκτώβρη 2008.  Αντίστοιχα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 σε φιλικό αγώνα για τον εορτασμό των 80 χρόνων της ιστορίας του με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, "υποχρέωσε" τους Πειραιώτες σε μια από της βαρύτερες ήττες της ιστορίας τους με σκορ 5-0.

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ
Την περίοδο 2011-12, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ αποφάσισε τη μείωση του μπάτζετ της ομάδας, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που, αναπόφευκτα "χτύπησε" και τον σύλλογο. Παρ' ότι η χρονιά ξεκίνησε με φιλοδοξίες, μια σειρά κάκιστων εμφανίσεων και αυξανόμενη ένταση μεταξύ προπονητή, παικτών και φιλάθλων έφερε τελικά τον υποβιβασμό, μετά από έναν δεύτερο γύρο πρωταθλήματος όπου ο Εργοτέλης σημείωσε μόνον 2 νίκες σε συνολικά 15 αγώνες. Η "τραγική" για την ομάδα χρονιά ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου 2012, με τον θάνατο του πρόεδρου Παπουτσάκη σε ηλικία 60 ετών.

Την σεζόν 2015-2016, η ομάδα προσπάθησε για μια τέταρτη επάνοδο στη Super League, παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα έμεινε πίσω στη βαθμολογία και τον Ιανουάριο πολλοί ποδοσφαιριστές έκαναν προσφυγή. Παρά τις προσπάθειες μελών της διοίκησης να βρεθεί λύση στο οικονομικό, αλλά και τη στήριξη που παρείχε το διάστημα αυτό το αγωνιστικό τμήμα, αποτελούμενο από 17 ποδοσφαιριστές, οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν στις 19 Ιανουαρίου 2016 να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα της Football League,  με αποτέλεσμα έπειτα από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις επαγγελματικές κατηγορίες, η ΠΑΕ Εργοτέλης να επιστρέψει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Μετά την αποχώρηση της ομάδας από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, το ποδοσφαιρικό τμήμα επέστρεψε στον Ερασιτέχνη Εργοτέλη. Το διοικητικό συμβούλιο του Ερασιτέχνη αποφάσισε να δρομολογήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΠΑΕ, η οποία θα επέτρεπε στον Εργοτέλη να αγωνιστεί σε ερασιτεχνική κατηγορία υπό νέα διοίκηση, απαλλαγμένη από τα οικονομικά βάρη των προηγούμενων διοικήσεων. Ο Εργοτέλης κατέκτησε το πρωτάθλημα του 4ου Ομίλου της Γ' Εθνικής, επιστρέφοντας έτσι άμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μετά τους πανηγυρισμούς ωστόσο, ο πρόεδρος Βρέντζος ανακοίνωσε την αδυναμία του να αναλάβει εξ' ολοκλήρου το οικονομικό κόστος της συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λίγκ 2017−18, γνωστοποιώντας παράλληλα τις επαφές του με ενδιαφερόμενους επενδυτές προς αποφυγή νέου, εθελούσιου υποβιβασμού.

Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ - ΝΕΟΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Στα τέλη Ιουλίου 2017, μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας μιας εβδομάδας και με δεδομένη την απόφαση του Γεώργιου Βρέντζου να παραιτηθεί από την προεδρία της ομάδας, η Γενική Συνέλευση του Γ.Σ. αποφάσισε την σύσταση και ανάληψη της ιδιοκτησίας της νέας ΠΑΕ Εργοτέλης από την οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία Μαγκίντ Σαμυ, ιδιοκτήτη της Αιγυπτιακής Γουάντι Ντέγκλα και της Βέλγικης Λιρς.
Προπονητής της ομάδας είναι ο Κύπριος  Νικόδημος Παπαβασιλείου, ο οποίος το 2015–2016 ήταν τεχνικός της Slovan Bratislava! Η ομάδα διαθέτει και 5 ξένους ποδοσφαιριστές, δύο Βέλγους (Κάιπερς, Κουάτενγκ), δύο Σενεγαλέζους (Yakubu, μεταγραφή από την Λιρς, Μπρούς) και έναν Αμερικάνο επιθετικό (Joseph Efford), ενώ δοκιμάζονται στην ομάδα και οι  Sesay, Kadima, Simon, Graham, Riski. Επίσης μεταγράφηκε φέτος στον Εργοτέλη, ο Αντώνης Καπνίδης από τον Άρη, ενώ θεωρητικά ανήκει ακόμα στο ρόστερ του, ο πρώτος σκόρερ της περσινής Football League, το «μήλον της έριδος» στη μεταγραφική περίοδο, ο Ούγκο Κάιπερς, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση της ΑΕΚ και ψάχνει ομάδα στο εξωτερικό.



ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ

Η ομάδα του Νίκκι Παπαβασιλείου με νέο… λουκ αλλά με την ίδια φιλοσοφία, έχει δώσει έως τώρα επτά φιλικά ματς, έχει σημειώσει μόνο νίκες, εκτός από αυτό με το ΟΦΗ στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» όπου ηττήθηκε 2-1, αλλά από ομάδα της Super League.


Το πως κύλησαν τα φιλικά των «κιτρινόμαυρων»:
4/8 Ο Εργοτέλης επικράτησε με 3-0 του Γιούχτα στο Παγκρήτιο Στάδιο.
Τα γκολ σημείωσαν στο 26’, με απευθείας εκτέλεση φάουλ  ο Μπουρσέλης, στο 28’ με κεφαλιά ο Μπάτζιος και ο Efford στο 33′ με ατομική προσπάθεια ακι σουτ.

11/8  Επισκοπή – Εργοτέλης (Δημοτικό Γήπεδο Γάλλου) 0-2
Δεύτερο φιλικό παιχνίδι με νίκη για τον Εργοτέλη.
Σκορερ: 8′ Εφορντ 0-1, 37′ Καπνίδης 0-2 (πέναλτι)

14/8  Τρίτη διαδοχική φιλική νίκη για τον Εργοτέλη με 2-0 επί του ΟΦΙ στο Παγκρήτιο Στάδιο!
Στο 46′ έγινε το 1-0 με αυτογκόλ του Τοπούζη και στο 73′ με σουτ του Μπουρσέλη.

18/8  ΟΦΗ – Εργοτέλης 2-1 στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης».
Οι γηπεδούχοι «άνοιξαν» το σκορ στο 24ο λεπτό με τον Κυριακίδη. Η απάντηση όμως ήρθε λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 34ο λεπτό, με σουτ του Αντωνίου.
Ο ΟΦΗ κατάφερε να πετύχει το γκολ που του έδωσε την φιλική αυτή νίκη στο 72’, με πλασέ του Sassi.

22 Αυγούστου  Ηρόδοτος – Εργοτέλης 1-3 στο γήπεδο της Ν. Αλικαρνασσού.
Στο 18’ ο Εργοτέλης προηγήθηκε με πλασέ του Efford και στο 22’, έγινε το 0-2 με σκόρερ και πάλι τον ίδιο.
Το 0-3 έκανε ο Μπουτσάκης με σουτ στο 32′. Ο Ηρόδοτος σκόραρε με τον Μωραϊτη στο 44’.

1/9 Νικηφόρο (2-0) για τον Εργοτέλη το φιλικό τεστ με τον Α.Ο.Χ / Κισσαμικό στο Παγκρήτιο στάδιο.
Στο 21’, με ωραίο πλασέ του Μπουτσάκη έγινε το 1-0 και στο 28ο λεπτό ο Τσέλιος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα  για δεύτερη φορά.

2/9 Νέα φιλική νίκη (2-1) του Εργοτέλη επί του ΠΟΑ στο Παγκρήτιο.
Σε ένα παιχνίδι, το οποίο κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς, οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν με 2-0, με γκολ του Ιατρούδη στο 11′ ενώ στο 24′ ο Kwateng κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε και ευστόχησε για το 2-0.
Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, ο Πατινιώτης μείωσε σε 2-1 για τον ΠΟΑ.


ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕ ΕΡΜΗ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Στο Αμύνταιο θα ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο Εργοτέλης.
Μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε  για το Κύπελλο Ελλάδος στο πλαίσιο της γ’ φάσης ο Εργοτέλης θα αντιμετωπίσει τoν Ερμή Αμυνταίου την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.
«Έχουμε δουλέψει πολύ και είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια είτε είναι για το κύπελλο είτε είναι για το πρωτάθλημα. Θα πάμε να παίξουμε σοβαρά για να πάρουμε την πρόκριση» δήλωσε ο προπονητής της ομάδος, Νίκκι Παπαβασιλείου.



Πρώτοι σκόρερ Εργοτέλη σε επαγγελματικές διοργανώσεις
Πάτρικ Ογκουνσότο                85
Σέρχιο Λεάλ                             30
Νίκος Κατσικοκέρης                25
Μάριο Μπούντιμιρ                 24
Ούγκο Κάιπερς                        22




ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ
Αρ.         Θέση                                     Παίκτης
1              Τερματοφύλακας            Δημήτρης Κατσιμήτρος
4              Αμυντικός                           Κωνσταντίνος Οικονόμου
5              Αμυντικός                           Χρήστος Μπάτζιος
6              Μέσος                                  Βασίλης Βογιατζής
7              Επιθετικός                          Γιώργος Μανουσάκης
8              Αμυντικός                           Κυριάκος Μαζουλουξής
9              Επιθετικός                          Τζόσεφ Έφορντ
10           Μέσος                                  Αντώνης Μπουρσέλης
11           Επιθετικός                          Μανώλης Ροβίθης
12           Αμυντικός                           Στέλιος Λαμπάκης
14           Αμυντικός                           Γιακούμπου Ισαχάκου
15           Αμυντικός                           Δημήτρης Βουτσάς
17           Μέσος                                  Ορέστι Κατσούρρι
18           Τερματοφύλακας            Γιώργος Χανιωτάκης
19           Επιθετικός                          Αντώνης Σταθόπουλος
20           Μέσος                                  Γιάννης Ιατρούδης
21           Μέσος                                  Άλμπερτ Μπρούς
22           Αμυντικός                           Νίκος Πάτας
23           Μέσος                                  Γιάννης Μπουτσάκης
27           Επιθετικός                          Τσάρλς Κουάτενγκ
29           Επιθετικός                          Αντώνης Καπνίδης
31           Τερματοφύλακας            Μανόλης Καλογεράκης
38           Μέσος                                  Ηλίας Τσελιος (δανεικός από ΑΕΚ)
77           Επιθετικός                          Χρήστος Αντωνίου (δανεικός από ΑΕΚ)
                Μέσος                                  Κωνσταντίνος Χατζηδίμπας
Επιθετικός                          Γιώργος Λυδάκης
Επιθετικός                          Ούγκο Κάιπερς