Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΕΡΜΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Ο Ερμής Αμυνταίου αποτελεί την ιστορικότερη αθλητική ομάδα όχι μόνο στην περιοχή του Αμυνταίου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας γεγονός που αποδεικνύεται από ιστορικά αρχεία και τεκμήρια της εποχής.
Προτού αναφέρω τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του Ερμή πρέπει να επισημάνω ότι το αφιέρωμα θα χωριστεί σε δυο ενότητες λόγω του μεγάλου όγκου στοιχείων που έχω βρει. Στην Α ενότητα που αφορά την προπολεμική περίοδο και τη Β που αφορά την μεταπολεμική εποχή και φτάνει μέχρι τη δεκαετία του 1980. Επίσης, σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θα αναφερθούν πολλές πληροφορίες από την αθλητική ιστορία του τόπου μιας και ο Ερμής δεν ήταν η μοναδική ομάδα της εποχής. Άλλη μια ομάδα που έχει χαθεί στα βάθη της ιστορίας είναι ο Άρης Αμυνταίου με μεγάλη διαδρομή 20 και πλέον ετών και κάτοχος δύο τροπαίων.
Οι πρωτεργάτες που έγιναν και ιδρυτές του Ερμή είναι ο Χατζής Αθανάσιος, ο Χατζημηνάς Σταύρος, ο Ζούγκας Αθανάσιος και ο Ζούγκας Φώτιος το μακρινό 1918. Ως πρότυπο είχαν τους Άγγλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που εκείνη την εποχή είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή. Σε ώρες ανάπαυλας οι στρατιώτες σχημάτιζαν ομάδες και έπαιζαν μεταξύ τους ποδόσφαιρο. Δεν άργησε όμως η ώρα που στο παιχνίδι μπήκαν οι νεαροί αμυνταιώτες και όπως ήταν αναμενόμενο έμαθαν τους κανόνες του ποδοσφαίρου αλλά και πολλά μυστικά αυτού του νέου αθλήματος που τους συγκίνησε τόσο πολύ. Ο Ερμής εκείνης της περιόδου 1918 με 1919 έπαιζε αγώνες μόνο με ομάδες που τις αποτελούσαν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων όπως Άγγλοι, Γάλλοι αλλά και όπως είναι γραμμένο στα χαρτιά και από Ρώσους αιχμαλώτους. Για την ιστορία αναφέρω ότι ο πρώτος αγώνας του Ερμή έγινε τον Απρίλιο του 1918. Αντίπαλος του Ερμή ήταν η Γαλλική ομάδα του Συντάγματος των Σιδηροδρομικών. Ο πρώτος αγώνας του Ερμή Αμυνταίου είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και πλήθος κόσμου τόσο από τους κατοίκους της κωμόπολης και των τοπικών αρχών όσο και από τους στρατιώτες και τους ανώτατους των Συμμαχικών Δυνάμεων. Ο αγώνας διεξήχθη στην θέση που είναι σήμερα το γυμνάσιο, παλαιότερα ήταν εκεί μια πολύ μεγάλη πλατεία που κατά μήκος του δρόμου ήταν το Οθωμανικό Διοικητήριο. Το παιχνίδι έληξε με νίκη του Ερμή και Σκόρ 1-0. Το γκολ σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο από τον κεντρικό αμυντικό Μπάλιο Β..
Το επόμενο έτος 1919 ιδρύονται άλλες δύο ομάδες ο Άρης και ο Αετός ενώ δύο χρόνια αργότερα ιδρύονται ο Κεραυνός και ο Ηρακλής. Στην Αρχή οι ομάδες είχαν συνοικιακό χαρακτήρα με την κάθε μια να έχει τους αρχηγούς της. Στα πρώτα αυτοσχέδια πρωταθλήματα νικητής ήταν ο Ερμής για τις περιόδους 1919-20, 1920-21 και 1922-23. Ο κάθε πρωταθλητής εκείνη την περίοδο έπαιζε 2 αγώνες με τον πρωταθλητή από την πόλη της Εδέσσης.
Ο Ερμής ήταν ομάδα του κέντρου δηλαδή γεωγραφικά τοποθετείτε στο τότε κέντρο της πόλης ( σημερινό δημαρχείο), με αρχηγό τον Στέφανο Χατζή. Δεύτερη ομάδα εμφανίζεται ο Κεραυνός και οριοθετείται στη γειτονιά του Χατζηιωάννου (σημερινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου). Τρίτη ομάδα είναι ο Άρης στην γειτονιά του Κιόσση (σημερινή αλάνα όπου εξελίσσεται το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας). Τέταρτη ομάδα είναι ο Άετός που βρισκόταν στην γειτονιά του Νάνου (Κοντά στο σημερινό 2ο δημοτικό σχολείο) και πέμπτη ομάδα είναι ο Ηρακλής (περιοχή γυμνάσιο) με αρχηγό τον Κωτσόπουλο. Το 1923 διαλύονται όλες οι μικρές ομάδες και συγχωνεύονται στον Ερμή. Πρώτος πρόεδρος του Ερμή είναι ο Κωνσταντίνος Αρσενάκης 1918 με 1923. Μετά την θητεία του Αρσενάκη πρόεδρος αναλαμβάνει ο Στέφανος Χατζής 1923-25. Το έτος 1925-26 πρόεδρος είναι ο Μάρκος Χατζής και το έτος 1927 είναι ο Μ. Κοζύρης.
Τον Ιούνιο του 1926 ο Ερμής Αμυνταίου κάνει αίτηση για συμμετοχή του στη τότε νεοσύστατη Ε.Π.Ο. και εκπρόσωποι του Ερμή στην Ε.Π.Ο. ορίζονται οι Γ. Λοίζης

και Γ. Δασύλλας. Άξιο αναφοράς είναι το ετήσιο κόστος της ομάδας που κυμαινόταν από 200.000 δρχ μέχρι 500.000 δρχ ενώ το κόστος του εισιτηρίου ήταν μόλις 5 δρχ.
Το χρώμα της ομάδας ήταν το κόκκινο στις φανέλες και το μαύρο στα κοντά παντελονάκια. Προπονητής της Ομάδας, ταυτόχρονα και παίχτης ήταν ο Βουλγαρίδης, αθλητής από την Κωνσταντινούπολη.
Η πρώτη σύνθεση του Ερμή είναι η εξής : Χατζηιωάννου Ιωάννης, Λιάνης Σίμος, Τσαλιγκόπουλος Ηλίας, Νάνος Βασίλης, Ζούγκας Φώτιος, Τράικος Βασίλης, Βουλγαρίδης Χρήστος, Χατζημηνάς Σταύρος, Χατζής Αθανάσιος, Ζιούμος Γιώργος και Χατζηιωάννου Ανέστης.
Το 1924-25 ο Ερμής παρουσιάζει μεγάλη ποδοσφαιρική δράση και γίνετε ιδιαίτερα γνωστός ακόμα και στο εξωτερικό, γεγονός που αναγκάζει τον τύπο της Θεσσαλονίκης να κάνει ειδική μνεία στην ομάδα μας.
Το 1925 ο Ερμής δίνει το πρώτο του φιλικό στη Θεσσαλονίκη στο γήπεδο του Ηρακλή με την Ομάδα του Άτλα. Ο αγώνας έγινε παρουσία χιλιάδων φιλάθλων με το αποτέλεσμα να είναι ισόπαλο για τις δυο ομάδες. Άτλας Θεσσαλονίκης - Ερμής Αμυνταίου 2-2.
Το έτος 1926 ο Ερμής στέφεται πρωταθλητής Δυτικής Μακεδονίας νικώντας τον Μέγα Αλέξανδρο Εδέσσης με σκορ 3-2.
Τον Μάιο του 1926 το ΔΣ του Ερμή αποτελείτε από τους Σταύρο Στάΐο Αντιπρόεδρο, Μιχάλη Κοζύρη Γενικό Γραμματέα, Αμύντα Τολίκα Ταμία, Αντώνιο Ζούγκα Έφορος, Τάκης Λιάνης Στέφανος Χατζής και Παντελής Ιωακιμίδης Σύμβουλοι. Το ίδιο έτος η διοίκηση του Ερμή ανακήρυξε δωρητή τον Τραΐανό Χατζή για τις δωρεές του στο σύλλογο και επίτιμο πρόεδρο τον Ιωάννη Χατζή.
Το 1926 ιδρύεται ο Αστήρ Μακεδονίας ή αλλιώς Μακεδονικός Αστήρ. Η πρώτη σύνθεση του ήταν: Παπακωνσταντίνου, Χατζηιωάννου Γ., , Κωτσόπουλος Γ., Χατζηκωνσταντίνου, Νάνος Σ,. Ουζούνης Κ., Μπάντης Π., Γόνης, Μανακοΐδης Θ., Σταύρου Σ., Κολίτσης Ν..Το επόμενο έτος μετά την ίδρυση οι καλύτεροι παίκτες του προσχωρούν στον Ερμή και ο Αστήρ γίνεται Μακεδονικός Β΄ και αποτελεί την δεύτερη ομάδα του Ερμή. Ο Αστήρ ήταν για πολλά χρόνια η δεύτερη ομάδα του Ερμή και έπαιρνε μέρος στο συνοικιακό πρωτάθλημα και σε διάφορα τουρνουά εντός του νομού. Η πρώτη σύνθεση του Αστήρ Β΄ δηλαδή ως της δεύτερης ομάδας του Ερμή αποτελείτε από τους εξής : Ιωάννου, Χατζής, Τσόκλης, Σίμον, Καρκάτσης, Μπάντης, Κολίτσης, Γκέσκας, Μηντσούλης, Στράζιος, Πέμας.
Το 1927 ιδρύεται ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αμυνταίου “ΟΡΦΕΥΣ” με πρόεδρο τον Μάρκο Ζιούμο και Αντιπρόεδρο τον Αμύντα Τολίκα. Ο ΟΡΦΕΥΣ αντιπροσωπεύει την βλάχικη παροικία του Αμυνταίου που αποτελούνταν από Νυμφαιώτες και Κλησουριώτες. Την ίδια χρονιά όμως ιδρύεται ο Μακεδονικός Αμυνταίου. Τότε μέλη της διοίκησης και παίκτες προσχώρησαν στον Μακεδονικό και ο ΟΡΦΕΥΣ έγινε η Β΄ ομάδα του μακεδονικού που συμμετείχε σε τοπικό πρωτάθλημα και σε τουρνουά του νομού.
Το 1927 ιδρύεται στο Αμύνταιο το αντίπαλο ποδοσφαιρικό δέος του Ερμή ο Ολυμπιακός Αμυνταίου που ένα μήνα μετά την ίδρυση του μετονομάζεται σε Μακεδονικός. Ο Μακεδονικός και ο Ερμής είχαν το δικό τους γήπεδο, ο Ερμής αγωνιζόταν στο κεντρικό γήπεδο (σημερινό γυμνάσιο) ενώ το γήπεδο του Μακεδονικού ήταν στο σημείο που ονομάζουμε σήμερα Γαλλικά νεκροταφεία (στο ενδιάμεσο από το δεύτερο δημοτικό και τις εργατικές κατοικίες). Πρώτη σύνθεση του Μακεδονικού ήταν : Πρόεδρος ο Στάΐο Σταύρος, Αντιπρόεδρος Τολίκας Αμύντας, Γενικός Γραμματέας Σέμπης Πέτρος, Ταμίας Ναούμ Λάζαρος, Σύμβουλος Ζιούμος Μάρκος και έφοροι, οι : Βασνάκης Χρήστος, Κολίτσης Ανέστης, Σπάσης Ανέστης, Καντιώτης Απόστολος. Παίκτες του Μακεδονικού ήταν οι: Λαζαρίδης Γ., Μπάτσιος Α., Κωτσόπουλος, Λαζαρίδης Θ., Μανακοίδης, Μπάτσιος Α., Μηντσούλης Κ, Κιόσση, Ζούγκας, Μηντσούλης Κ., και Μηντσούλης Π.. Το χρώμα της ομάδας πιθανών ήταν το πράσινο. Ο Μακεδονικός συμμετείχε για πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας το Μακεδονικού έγινε παρουσία πλήθος κόσμου σε φιλικό αγώνα με τον Μακεδονικό Β’ , (Μακεδονικός - Μακεδονικός Αμυνταίου Β΄ 1-1).
Το 1927 στο Αμύνταιο ιδρύεται ακόμα ένα ποδοσφαιρικό σωματείο με την επωνυμία Θρίαμβος Αμυνταίου.
 Το 1927-28 ο Ερμής κατακτά το πρωτάθλημα (2ο συνεχόμενο) της Δυτικής Μακεδονίας νικώντας τον Μέγα Αλέξανδρο Εδέσσης με σκορ 1-0.
Το 1928 ο Ερμής κάνει τις πρώτες του μεταγραφές και δίνει στον Ολυμπιακό Κοζάνης τους Τσαλιγκόπουλο και Τράικο ενώ κατακτά το τρίτο πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας
Το 1929 και το 1930 ο Ερμής κατακτά τα πρωταθλήματα του Γ΄ ομίλου Δυτικής Μακεδονίας ενώ το 1931 ο Ερμής Κατακτά το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.
Τη περίοδο 1932 μέχρι το 1937 το Αμύνταιο Ποδοσφαιρικά εκπροσωπείται από τον Άρη Αμυνταίου. το 1938 διακόπτονται τα πρωταθλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης για τρία χρόνια. το 1941 ο Ερμής εμφανίζεται πάλι στο πρωτάθλημα δυτικής Μακεδονίας μέχρι το 1944 όπου διακόπηκαν για άλλα 4 χρόνια τα πρωταθλήματα λόγω της γερμανικής κατοχής. Στην δεύτερη εμφάνιση του ο Ερμής φαίνεται να κατακτά ένα πρωτάθλημα νομού και ένα κύπελλο νομού το 1941 και 1943 αντίστοιχα.
(Η φωτογραφία προέρχεται από την Εφημερίδα "ΦΩΣ" Θεσσαλονίκης με ημερομηνία κυκλοφορίας Σάββατο 21 Αυγούστου 1926 και η λήψη της έγινε στο Γήπεδο Αμυνταίου)
(Για αναπαραγωγή μέρους ή του άρθρου παρακαλώ όπως ερωτηθεί ο συγγραφέας)

Κων/νος Μησιάλης